Hei!
Har du lest i Bibelen før? Tar du utfordringen og blir med i 60 dager? Hvis du gjør det, vil du til slutt lest hele Lukasevangeliet og lest mange flotte historier. Noen har du nok hørt før, men mange er sikkert nye. Spør gjerne en voksen om å bli med deg. Det er fint om du finner frem en Bibel eller et nytestament hjemme, men du kan også klikke på bibelstedet, så vil du komme rett til bibelteksten. 

(Illustrasjonene fra Lukasevangeliet er hentet fra Lumo project/freebibleimages.org)
(Hvis du klikker på denne lenken, kan du se og høre hele Lukasevangeliet fra Lumo project. Norsk tale.)

Birgitte Avtjern har bearbeidet Tracy Rishton sitt opplegg til dere tweens! 

Gå direkte til dato:

Mars ________ ________ ________ ________ ________ ________
Mand. Tirsd. Onsd. Torsd. Fred. Lørd. Sønd.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.
15. 16. 17. 18. 19. 20. 21.
22. 23. 24. 25. 26. 27. 28.
29. 30. 31.

April
Mand. Tirsd. Onsd. Torsd. Fred. Lørd. Sønd.
1.

 

Her finner du Bibelkvarten for februar.

1.mars- dag 29
Et lys som skinner
Luk 14,1-24

Jesus er på middagsselskap hos en av fariseerne, en av lederne i landet. I Israel var det slik at de «fineste» folkene, fikk plassene øverst ved bordet. Mange var opptatt av status og prøvde å få de øverste plassene. Men Jesus viser at det er feil fokus.

Han sier også til verten at han ikke bare skal be dem som er rike nok til å lage selskap for han senere. Han skal be de fattige, lamme og blinde – de som andre ser ned på. Jesus er hele tida opptatt av de som har det vanskelig. De som andre ser ned på. De som mange ikke bryr seg om. Jesus ønsker at vi også skal være det.

Hva betyr det for oss? Det kan bety å be noen på besøk, som vi vet ikke kommer til å be oss hjem til seg. Det kan bety å ikke være opptatt av status og ikke bare skulle henge med «de kule», de som alle vil være med. Det kan bety å henge med noen som ikke har så mange venner. Det kan bety å si ifra når noen blir mobba, og å spørre den personen om han eller hun vil finne på noe med dere. Det kan bety å hjelpe noen som er yngre enn oss.

 

2. mars – dag 30
Salt gir smak
Luk 14,25-35

Et bilde som blir brukt om de som tror på Jesus, er salt. I Matteusevangeliet sier Jesus: «Dere er jordens salt!». På den tiden Bibelen ble skrevet, hadde man ikke frys eller kjøleskap som kunne gjøre at maten ikke råtnet så fort. Men salt hindret forråtnelse (at maten råtner). Salt setter også smak på maten og det skaper tørst. Forråtnelse kan være et bilde på negative ting som baksnakking, dårlig miljø hvor noen blir utestengt, løgn, vold osv. Vi som tror på Jesus har fått et oppdrag om å være annerledes og spre Jesu godhet og kjærlighet. Det kan vi blant annet gjøre ved å invitere med noen som blir utestengt, å snakke hyggelig om hverandre, å ha et miljø hvor alle kan være med og alle kan være seg selv.Som salt kan vi også være med å skape tørst etter «det levende vann». Det vil si at vi kan være med å skape tørst etter Jesus. Når andre får høre hvem vi tror på, og hvordan det er å ha Jesus som venn, kan de bli nysgjerrige på troa vår. Det kan gjøre at de også ønsker å bli kjent med Jesus.

Vi er ikke alene, vi har Jesus med oss der vi er. Han «krydrer» de stedene vi befinner oss.

Tenk: Hva betyr det at jeg er salt?

 

 

3. mars – dag 31
Sauen som gikk seg bort
Luk 15,1-7

Jesus forteller en lignelse. Det er historier som skal lære oss noe. I denne lignelsen er gjeteren et bilde på Gud. Sauen er et bilde på mennesker som ikke tror på Gud. Denne lignelsen sier mye om Guds hjerte for dem som ikke er interessert i ham. Han leter etter dem, til og med dem som bevisst holder seg borte fra ham.

Vi ser Guds enorme kjærlighet for den ene. Gjeteren går fra de 99 sauene for å finne den ene som har blitt borte. Den ene sauen er utrolig verdifull for ham. Og når gjeteren finner sauen, holder han fest! Han inviterer inn naboer og venner! For Gud er hver og en av oss uendelig verdifull. Du er verdifull!

Kjenner du noen som ikke tror på Jesus? Kanskje du tenker på en spesiell person. Gud ønsker at alle som ikke tror på ham, skal komme til ham og få oppleve hans kjærlighet.

Tenk: Tenkte du på en spesiell person da du leste andakten.
Be: Be for den eller de du tenkte på.

 

 

4. mars – dag 32
Kvinna som leter til hun finner
Luk 15,8-10

Denne lignelsen ligner veldig på den vi leste i går. Det viser at Jesus mente han hadde noe viktig å si. Han fortalte det samme på flere måter.

I denne lignelsen er kvinna et bilde på Gud og mynten et bilde på mennesker. På denne tiden hadde husene veldig små vinduer eller ingen vinduer. Jordgulvet var ofte dekket med tørket siv og et pengestykke kunne fort forsvinne og være veldig vanskelig å finne. Kvinna må altså tenne en lampe, feie og lete nøye. Men hun gir ikke opp. Hun leter til hun finner mynten. Dette viser igjen Guds hjerte for hvert enkelt menneske. Hver enkelt av oss er uendelig verdifull for ham!

Når kvinna finner mynten holder hun fest! Når en person finner ut at han/hun trenger Jesus og begynner å tro på ham, blir det fest i himmelen. Gud og englene gleder seg over det!

Tenk: Hva forteller denne lignelsen oss om Gud?

 

5. mars – dag 33
En god far som løper oss i møte
Luk 15,11-32

Se denne filmsnutten som handler om dagens fortelling: https://www.youtube.com/watch?v=OJKVV1qW6lk

Tenk: Før sønnen har bedt om unnskyldning, løper faren ham i møte. På denne tida skulle ikke voksne menn løpe. De løp aldri. Da måtte de løfte opp kjortelen. Det ble sett på som skamfullt å vise leggene sine i denne kulturen. Men faren i fortellingen bryr deg ikke om hva andre tenker om ham, og løper sønnen i møte. Hva sier det om Gud?
Be: Takk Gud for hans store kjærlighet til deg og alle mennesker.

 

6. mars – dag 34
Dele det vi har
Luk 16,1-13

Mammon er et ord som brukes i Bibelen om en tankegang som går ut på at det er bra å være rik og eie mange ting.

Jesus ber oss være rause med alt vi har. Det gjelder også penger. Denne teksten er en av flere tekster om dette temaet. Et bibelsk syn på penger og eiendeler er at de ikke er våre, men de tilhører Gud og vi «låner» de for å forvalte dem. Forvalte betyr å styre eller ta hånd om det vi har fått på en god måte. Dette kan være en utfordrende tanke. Det er et eksempel på Guds opp-ned rike. Her i verden tenker folk at «det jeg har er mitt, jeg har fått det eller tjent det». Men Bibelen sier at alt er Gud sitt. Vi eier det ikke, men det er en gave Gud har gitt oss, for at vi skal forvalte det.

Det er ikke bare pengene våre vi kan dele, med andre. Vi kan dele tro, tid, ting og talent. Her er en musikkvideo fra nmsu om nettopp det. Sjekk den ut: DEL DET DU HAR – Offisiell Musikkvideo – NMSU – YouTube

Gud vil at vi skal være rause med det vi har, fordi han er en raus og god far. Det betyr ikke at vi ikke skal ha noe til oss selv, han er også raus med oss. Det hele handler om å forvalte det vi har på best mulig måte.

Be: Om hjelp til å bruke det Gud har gitt oss på en god måte.

 

7. mars – dag 35
Takknemmelighet
Luk 17,11-19

Spedalskhet var en sykdom som gav utslett og sår, og til slutt kunne man miste f.eks fingre og tær. I Loven sto det at de spedalske skulle holde seg borte fra folk. De måtte bo utenfor byen. De skulle gå med istykkerrevne klær og lenge før de møtte noen, skulle de rope «Uren! Uren!». De måtte holde mer avstand enn vi må nå i koronatida. Ofte bodde spedalske sammen.

De ti spedalske kom så nærme Jesus som de turte, så ropte de om hjelp.

De følte kanskje de fikk et rart svar. Jesus helbredet dem ikke der og da, men han ba dem vise seg for prestene. Det var prestene som kunne si at noen var blitt friske, etter de hadde undersøkt dem. Mennene var ikke blitt friske, men de gjorde likevel som Jesus sa og gikk til prestene. Og så skjedde mirakelet. Mens de gikk på veien ble de plutselig friske! De må ha blitt utrolig glade. Tenk nå kunne de møte familiene sine igjen – kanskje etter mange år!

Man skulle trodd at alle hadde løpt tilbake og takket Jesus. Han forandret jo livene deres! Men det var bare en som gikk tilbake og takket. Kan vi lære noe av han?

Har vi noe å takke for? Ja, f.eks. at vi har mat, klær og et hus å bo i. Det kan være venner vi har eller familien vår. Vi kan takke for at vi er friske, hvis vi er det. Og for noe gøy vi har opplevd i går. I alle fall kan vi takke Gud for at han elsker oss så utrolig høyt!

Tenk: Har du noe du kan takke for i dag?
Be: Hvis du tenkte på noe, takk for det du tenkte på.

 

8. mars – dag 36
Ikke gi opp!
Luk. 18,1-8

Enker hadde det veldig vanskelig på denne tida. Kvinner var avhengig av en mann til å passe på seg. Det var mennene som pleide å tjene penger for familien. Kvinner hadde få rettigheter. I tillegg er enka kanskje i sorg, fordi hun har mistet mannen for ikke så lenge siden. Enka er et bilde på mennesker som har det vanskelig.

Dommeren er ikke en god dommer. Han avviser enka gang på gang. Han vil ikke hjelpe henne til det hun har rett på. Kanskje noen skyldte henne penger. Det var hun helt avhengig av for å leve.

Men enka gir seg ikke. Hun ber igjen og igjen og igjen om å få det hun har rett på. Til slutt gir dommeren seg. Denne dommeren er ikke en god mann. Han tenker bare på seg selv. Han er helt motsatt av Gud. Når til og med denne urettferdige dommeren gav enka det hun ba om, hvor mye mer skal ikke Gud gi barna sine det de ber om? Jesus peker på at Gud er en god far som bryr seg om oss. Jesus oppfordrer oss til å fortsette å be. Vi forstår ikke hvorfor vi ikke får svar på alle bønnene våre med en gang. Men Jesus oppmuntrer oss til å fortsette å be! Budskapet er at bønn virker. Men noen ganger tar det lang tid. Det er mange historier om folk som har blitt bedt for hele livet, og først når de blir gamle bestemmer seg for å tro på Jesus. Da får endelig de som har bedt og bedt, svar på bønnene sine. Men andre ganger kommer svaret mye tidligere.

Tenk: Er det noe eller noen du har bedt mye for?
Be: Fortsett å be for den du ber for.

 

9 mars – dag 37 
Tilgivelse
Luk 18,9-14 

Jesus møtte en del mennesker som mente at de alltid gjorde alt riktig. Fariseeren i lignelsen er et bilde på mennesker som tenker slik. Men ingen mennesker klarer å gjøre alt rett hele tiden!

Tolleren hadde rotet seg opp i litt av hvert. Han visste at han ikke hadde levd slik han burde. Nå angret han veldig. Han var bare opptatt av en ting: Ville Gud tilgi ham? «Gud, vær meg synder nådig!» ba han. Det betyr: «Tilgi meg for de gale tingene jeg har gjort!». Fikk tolleren tilgivelse? Ja! Gud tilga ham. Det er ikke alle bønner vi får «Ja» på. Noen ganger svarer Gud «vent» og noen ganger «nei». Men når vi ber om tilgivelse, er alltid svaret «Ja»! Gud vil alltid tilgi oss!

Be: Du kan takke Gud for at han alltid tilgir. Hvis du har noe å be om tilgivelse for, kan du be Gud om tilgivelse for dette.

 

10. mars – dag 38
Barnas plass
Luk 18,15-17 

På Jesu tid ble voksne sett på som viktigere enn barn. Men Lukas viser at for Jesus er barna like viktige!

Noen foreldre ønsket at Jesus skulle velsigne barna deres. De bar barna sine til Jesus for at han skulle gjør det. Men disiplene ville sende dem bort. De tenkte kanskje at Jesus var sliten. Men Jesus viser at barna er veldig viktige for ham! Han vil at barna skal komme til ham. For Jesus er hvert menneske viktig, uansett hvor gamle de er!

Jesus lar barna være et forbilde for de voksne. Vi skal ta imot Guds rike «som et lite barn». Barn er tillitsfulle. Vi kan komme til Gud, som et barn kommer til en god pappa eller mamma. Han ønsker å gi oss trøst og det vi trenger.

Be: Er det noe du trenger å snakke med Gud om?

Du kan også be om velsignelse:
«Velsign oss Gud Fader. Velsign oss Guds Sønn. Velsign oss Gud, du hellige Ånd. Amen»

 

11. mars – dag 39
Profeti
Luk 18,31-34   

«Menneskesønnen» er et navn Jesus bruker om seg selv. I Daniels bok er det en profeti om menneskesønnen. Han skal komme en gang i fremtiden og være konge over folk fra alle land. Det er altså en profeti om Jesus. En profeti er noe som skal skje i fremtiden.

Jesus forteller vennene sine om hva som skal skje med ham – han skulle bli hånt, pisket og drept. Men de skjønte ikke hva dette betydde.

Tenk: Hva er det Jesus snakker om her?

 

12. mars – dag 40
«Hva vil du jeg skal gjøre for deg?»
Luk 18,35-43 

Det var vanskelig å være blind på denne tida. Man kunne ikke ha en jobb og måtte sitte og tigge.

Markus forteller at denne blinde mannen heter Bartimeus. Hvordan har Bartimeus fått med seg at Jesus er i byen? Han hører det er mye folk ute og spør hva som skjer. Han har hørt om Jesus og vet at han kan gjøre syke friske. Han roper og roper på Jesus. Selv om folk er frekke mot ham og sier at han skal være stille, fortsetter han å rope. Han minner om enka vi leste om på mandag. Han fortsetter å be Jesus om hjelp. Kanskje han blir lei seg når folk snakker hardt til ham. Men han vet hvem Jesus er. Han kaller ham for «Messias» og «Davids sønn». Han vet at Jesus er den profetene flere hundre år tidligere har forutsagt at skal komme.

Jesus ser den blinde mannen. Han stopper og helbreder ham!

Jesus vet hva Bartimeus trenger, likevel spør han: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Jesus ønsker at vi forteller ham åssen vi har det. Han vil at vi skal si til ham hva vi trenger. Jesus ønsker et vennskap med oss. Jesus bryr seg om hva akkurat du tenker og hvordan du har det.

Tenk: Hva er ditt svar på Jesu spørsmål: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?»
Be: Hadde du et svar på spørsmålet. Da kan du snakke med Jesus om det.

 

13. mars – dag 41
Når Jesus kommer på besøk
Luk 19, 1-10   

Ingen likte Sakkeus. Han var toller og jobbet med å kreve inn penger. Men han ba ikke bare om de pengene folk skulle betale. De måtte betale ekstra mye, og disse pengene tok Sakkeus i sin egen lomme. Derfor ble han veldig rik. Det var ikke rart folk ikke likte ham.

Sakkeus hadde hørt om Jesus og nå kom Jesus til byen! Det var tjukt av folk! Sakkeus hadde bare håpet å få et glimt av Jesus. Men Jesus stoppet under treet han satt i og inviterte seg selv på besøk til Sakkeus. Han hadde aldri møtt Jesus før, men Jesus kunne navnet hans! Jesus kan navnet ditt også. Han kjenner deg inn og ut!

Denne dagen blir et vendepunkt i Sakkeus’ liv! Han ble frelst og fikk tilgivelse for syndene sine. Nå ønsket han å ordne opp med alle menneskene han hadde stjålet fra og i tillegg ønsket han å gi penger til de fattige.

Tenk: Hva var det som gjorde at Sakkeus plutselig ville gi pengene tilbake?

 

14. mars – dag 42
Kongen kommer!
Luk 19,28-39   

Hva hadde du gjort hvis Kong Harald og Dronning Sonja plutselig kom på besøk? Hadde du latt de gå gjennom den gjørmete plenen, for å så gå inn bakveien og få servert middagsrester fra dagen før?

Når Kongen kommer, forbereder folk mange uker i forveien. De pynter seg i det fineste de har og vifter med flagg. Mange ganger legger de også ut en rød løper.

Her møter folket Jesus som en konge. Et annet sted står det at de viftet med palmegrener. Det er nesten som å vifte med flagg. De legger kapper foran eselet, nesten som en rød løper.

En profet som het Sakarja hadde flere hundre år tidligere skrevet at dette skulle skje. I Sakarja 9,9, står det:

«Rop av glede, datter Jerusalem!
Se, din konge kommer til deg,
rettferdig og rik på seier,
fattig er han og rir på et esel,
på en eselfole».

I fredstid ble esler ofte brukt som ridedyr av høytstående personer, mens hesten ble brukt i krig. Jesus kommer med fred. Han er en fredskonge. Hans rike er ikke et spesielt land. Men alle som tror på Jesus er en del av dette riket. Jesus ønsker å forandre hjertene våre, så vi kan vise hans kjærlighet til mennesker rundt oss.

Tenk: Hva forteller det oss om Gud, at han åpenbarer ting som skal skje flere hundre år før det skjer?

 

15.mars – dag 43
Guds hus
Luk 19,45-48

Veldig mange var begeistret for Jesus og hans undervisning og mirakler, men lederne ville bli kvitt ham fortest mulig. I teksten vi leste står det: «Overprestene og de skriftlærde og alle folkets ledere ville gjerne få tatt livet av ham». De finner ikke noen måte å gjøre det på, og derfor må de smøre seg med tålmodighet. Jesus skulle dø for våre synder, men det er Gud som har kontroll på timingen.
En del av tempelområdet var blitt til en markedsplass hvor folk kunne kjøpe offerdyr og veksle penger som de skulle betale i skatt til tempelet med. Men dette området var ment som et sted for bønn for folk fra alle land. Jesus ble sint, og han veltet bordene til kjøpmennene, og drev dem ut. Hvem som helst skulle kunne komme til tempelet i Jerusalem for å be.

Be: Vi kan alltid komme til Gud og be til han for det vi tenker på. Er det noe spesielt du vil snakke med Gud om i dag?

16.mars – dag 44
Lignelsen om vinbøndene og arvingen
Luk 20,9-26

Jesus forteller en lignelse. Eieren av vingården er Gud. I lignelsen står det om tjenere som bøndene ikke vil høre på. Folket og mange av lederne har ikke villet høre på det profeter, som har levd i tidligere tider, har sagt. Til slutt sender eieren av vingården sin egen sønn. Dette er et bilde på at Gud har sendt sin egen sønn, Jesus. Men lederne i landet tror ikke at han er Guds sønn. De vil ikke høre på ham. I lignelsen blir sønnen drept. Her forteller Jesus hva som kommer til å skje med ham.
Spenningen øker og øker nå. Vi leser igjen «De skriftlærde og overprestene ville gjerne ha lagt hånd på ham med det samme …», men de tørr ikke. De sender noen for å spionere på Jesus og å prøve å få ham til å si noe dumt, så de kan lage en rettssak mot ham.
Når vi har det vanskelig kan vi vite at Jesus forstår oss. Han hadde det utrolig tøft! Vi kan alltid komme til ham med det vi tenker på.

Tenk: Hvordan var det for Jesus å oppleve at lederne hele tiden ønsket å ta ham?

17.mars – dag 45
Liv etter døden?
Luk 20,27-40

Vi har jo lest om fariseerne flere ganger her i Lukasevangeliet. Disse som kunne mye om loven. Men hvem er saddukeerne da? De kunne også masse om loven. Men det var en ting fariseerne og saddukeerne var uenige om – livet etter døden. Saddukeerne trodde ikke på et liv etter døden, men det gjorde fariseerne.
Det er jo et litt rart spørsmål Jesus får. Ifølge loven var det nemlig slik at hvis en mann døde og en kvinne ble enke, skulle broren til mannen gifte seg med henne. Dette kan virke veldig rart for oss. Men på denne tiden hadde kvinner veldig få rettigheter. De trengte en mann til å passe på seg, og for å ha penger til mat og det de behøvde for å leve. Saddukeerne prøver å vise at det ikke finnes noe liv etter døden – for de mener det er latterlig at denne kvinna skulle ha syv menn i himmelen. Men Jesus forteller dem at i himmelen er det ingen som skal være gift. Og han forteller at det er et liv etter døden. Da skal vi være med Gud for alltid. I denne teksten sier ikke Jesus noe om hvordan det evige livet kommer til å se ut. Men andre steder i Bibelen kan vi lese at det ikke skal være noe vondt mer – ingen sorg eller smerte. Gud skal tørke bort tårene våre. Vi klarer ikke å forestille oss hvordan det blir! Tenk at alt blir bare bra! Jeg tror det blir mye bedre enn vi kan tenke oss i vår villeste fantasi!

Tenk: Hvordan tror du livet etter døden blir? Hva er det mest fantastiske stedet du kan forestille deg?
Be: Takke Gud for at når vi tror på ham, gir han oss evig liv.

 

18.mars – dag 46
Gud ser til hjertet
Luk 20,45-47

De skriftlærde var opptatt av at folk så opp til dem. De var opptatt av å få status. De var opptatt av at folk så at de gjorde alt riktig. Her sier Jesus at de «holder lange bønner for syns skyld». De vil at andre skal se hvor lange bønner de ber. Men det står også at de «eter enker ut av huset». De utnytter noen av dem som har det vanskeligst og ofte er veldig fattige.
Gud er ikke opptatt av hvordan vi ser ut utenpå – om vi har status og blir sett på som kule, eller om det ser ut som vi gjør alt riktig. Han er ikke opptatt av fasade. Han er opptatt av hjertet vårt. Bryr vi oss f.eks. om mennesker rundt oss?

Tenk: I 1. Samuelsbok 16,7 står det at «mennesker ser det som øynene ser, men Herren ser på hjertet». Hva kan det bety?

 

19.mars – dag 47
Enkens gave
Luk 21,1-4

Enker som hadde mistet mennene sine, og også en fast inntekt, hadde det veldig vanskelig og måtte få hjelp av andre.

Jesus er i tempelet, og ser en enke legge to småmynter i kista. Hvis ikke Jesus hadde vært der, hadde nok ingen lagt merke til henne og sagt noe bra om gaven hennes. Men Gud ser.
Det var egentlig bare noen småpenger denne enka gav. Mange ville tenke at det var nesten ingenting. Men Jesus viser at hun gav mye – for dette var alt hun hadde!

Hva kan vi gi? Vi kan gi penger. Men vi kan også gi ting som egentlig er våre. Ting vi har fått. Ting som andre kanskje trenger mer enn oss. Kanskje vi har noen klær eller leker vi ikke bruker lenger? Man kan også gi tid, f.eks. med å hjelpe noen med noe de trenger hjelp med.

 

20.mars dag 48
Forfølgelse
Luk. 21,5-19

I mange land blir kristne forfulgt fordi de tror på Jesus. Det er ikke lov å være kristen og man kan bli kastet i fengsel eller drept for troa si. For noen uker siden kunne vi se en film om Hami og høre om hvordan det er å være kristen i Iran. Hvis du ikke fikk se filmen er det en link her: Hami on Vimeo
I dagens tekst lover Jesus å være med, også når ting er utrolig vanskelig.

Be: Vi kan be for de kristne som opplever forfølgelse. Be for en eller flere av tingene som står på dette bønnekortet:

 

21.mars dag 49
Jesus skal komme tilbake
Luk 21,25-33

Jesus skal komme tilbake. Vi vet ikke når det skjer. Men han ber oss være klare. Å være klar, handler om å tro på Jesus. Vi kan be Jesus om hjelp til å tro på ham, hvis vi synes det er vanskelig.

Alt det vonde som skjer i verden, skal ikke få fortsette for evig! Gud skal dømme verden. I dagens tekst står det at ”himmel og jord skal forgå” – altså bli ødelagt. Andre steder i Bibelen kan vi høre om at Jesus skal skape en ny himmel og jord hvor alt skal være godt. Ulven og lammet skal beite sammen. Døden skal ikke finnes mer, heller ikke sorg, skrik eller smerte. Dette gir oss et stort håp!

Be: Hvis det er noe i teksten fra i dag du synes er vanskelig, kan du fortelle det til Jesus. Hvis du kjenner på takknemmelighet for at Gud en dag skal skape en ny himmel og jord hvor alt blir godt, kan du takke for det.

 

 

22.mars – dag 50
Påskemåltid
Luk 22,1-13

Den Jødiske påsken som Jesus skulle feire sammen med disiplene, er en feiring av utgangen fra Egypt (2. Mosebok kap. 11-12). Israelsfolket hadde vært slaver i Egypt i over 400 år! Nå reddet Gud dem ut. Kanskje dere har sett bilder eller film fra når folket gikk tørrskodd gjennom havet, som sto som en vegg på begge sider. Men før dette gav Gud dem beskjed om å slakte et lam og spise det. Og han sa at blodet fra lammet skulle strykes på dørstolpene på huset. Blodet skulle være et merke som viste hvor de bodde. Gud sendte en landeplage, der alle førstefødte i Egypt døde. Men de som hadde strøket blod på døren, ble spart. Det var påskelammets blod som reddet folket. Påskelammet peker frem på Jesus. Jesus er påskelammet som døde for oss, så vi kan ha evig liv. Når Jesus dør, dør han for våre synder.

Disiplene skal finne et sted de kan feire påskemåltid. Jesus gir dem et tegn. De skal se etter en mann som bærer en vannkrukke, og følge etter ham. Det kunne vel være kjempemange menn som bar vannkrukker i gatene? Alle trengte jo vann? Nei, å bære vann ble sett på som en kvinnejobb. Det pleide å være damer som hentet vann. Så da de så en mann som bar en vannkrukke, var det bare å følge etter. Jesus har oversikt over det som skjer. Han visste til og med at det kom til å komme en mann med en vannkrukke gående.

Tenk: Hva er likt mellom påskelammet og det Jesus gjorde?
Be: Jesus har kontroll. Han ledet disiplene til rett sted. Trenger du hjelp eller ledelse? Be Jesus om å hjelpe deg med det du tenker på.

 

23.mars – dag 51
Nattverden
Luk 22,14-23

Dette er den første nattverden. Jesus bryter et brød, deler det ut til alle og sier at det er hans kropp. Han deler ut vin, og sier at det er hans blod. Disiplene skjønte ikke hva dette skulle bety før senere, etter at Jesus hadde dødd og stått opp.

Jesus sier «gjør dette til minne om meg». Helt siden den første nattverden har de kristne feiret nattverd. Kanskje du har vært i kirka og fått brød og vin?

Vi kan si mye om nattverden. Men jeg skal bare si litt. Nattverden er et minnemåltid. Jesus sa vi skulle feire nattverd til minne om ham. Vi minnes (husker på) hva Jesus gjorde i påska. Nattverden er et takkemåltid. Vi takker Gud for alt det gode han gjør for oss, og spesielt for det Jesus gjorde på korset – at han døde for de gale tingene vi gjør, så vi kan være med Gud for alltid. Nattverden er et tilgivelsesmåltid. Brødet og vinen er tegn på at Gud har tilgitt oss. Nattverden er også et fellesskapsmåltid. Vi feirer nattverd sammen. Og nattverden viser at vi som kristne hører sammen. Helt siden den første nattverden har alle generasjoner med kristne feiret nattverd. Og folk i hele verden feirer nattverd. Vi er en stor familie som spiser sammen!
Jeg synes det er veldig fint at Jesus har gitt oss noe helt konkret – brød og vin, som vi spiser og drikker. Vi kan vite at like nær som brødet og vinen er i kroppen vår, så nær er Jesus hos oss.

Be en takkebønn for det Jesus har gjort for oss.

 

24.mars – dag 52
Et opp-ned rike
Luk 22,24-38

Tonen har nå forandret seg. Et hyggelig måltid har blitt til en opphetet diskusjon. Disiplene krangler om hvem som er størst (viktigst) av dem. Tror du Jesus var opptatt av det? Nei. Enda en gang viser Jesus at Guds rike er et opp-ned rike, der de minste er størst og lederen skal være en tjener.

I vers 29 sier Jesus til disiplene «Og nå overdrar jeg riket til dere, slik som min Far har overdratt det til meg.» Nå er det disiplene som skal vise Guds rike slik at andre kan se det og oppleve det. De skal fortelle om Jesus, så andre mennesker også kan bli kjent med ham. De skal be for syke, så Gud kan gjøre dem friske. «Gudsrike-stafettpinnen» som var gitt av Gud vår Far til Jesus, er nå gitt videre fra Jesus til disiplene. Siden den gang, har stafettpinnen blitt gitt videre til nye generasjoner helt til oss i dag. Hvis vi forteller om Jesus, hvordan det er å tro på ham eller noe han har gjort for oss, kan mennesker få oppleve Guds rike gjennom oss. Og når vi gjør hyggelige ting mot folk, kan de også oppleve Guds rike gjennom oss.

Be om at Guds rike blir synlig gjennom deg der du er.
Tenk: Hva betyr det å tjene andre?

 

25.mars – dag 53
Engelen og øret
Luk 22,39-53

Jesus har det utrolig vanskelig! Når han har det tøft, ber han til Gud vår Far. Når vi har det vanskelig, kan vi gjøre det samme.

Vi skal se på to ting. En engel steg ned og styrket Jesus. Av og til hører vi om folk som har sett engler, når de har bedt Gud om hjelp.
Det andre vi skal se på, er det som skjedde med øversteprestens tjener. Det er veldig dramatisk. Masse folk kommer for å arrestere Jesus! Disiplene ble sikkert kjemperedde, og det ender med at en drar frem et sverd og hogger øret av øversteprestens tjener. Hva gjør Jesus? Alle disse folkene og soldatene er jo kommet for å arrestere ham. Jesus vet at han ikke har gjort noe galt. Han vet at han kommer til å bli dømt til døden. Og allikevel velger han å helbrede denne mannen. Øret blir satt på plass.

Tenk: Hva tror du Jesus følte da han ba i hagen?
Be: Er det noe som er vanskelig? Eller er det noe du tenker mye på. Fortell det til Gud.

 

26.mars – dag 54
Peter fornekter Jesus
Luk 22,54-71

Har du gjort det noen gang? – fornektet Jesus? Det er ingen fornektelse i hele historie som er så godt dokumentert som Peter sin. Likevel skjer det hele tiden at noen som elsker Jesus, fornekter at de kjenner ham. Da jeg var ungdom, likte jeg å lese bøker om misjonærer og andre som levde langt borte med en helt annen hverdag enn den jeg kjente til. Noen av disse levde i land der det kunne koste dyrt å bekjenne sin tro. De risikerte fengsel, fysisk straff og kanskje død.

Å følge Jesus under slike omstendigheter, krever en bevisst holdning til tro og til Jesus. Prisen blir for høy for å vandre likegyldig inn i det. Det slo meg at disse jeg leste om opplevde overnaturlige hendelser og et spesielt Gudsnærvær som jeg ikke hadde opplevd. Jeg spurte meg selv om det kunne være en sammenheng.

I vårt land risikerer vi ikke verken fengsel, straff eller dødsdom når vi følger Jesus. Tenker vi allikevel at prisen er for høy i noen situasjoner til at vi bekjenner Jesu som frelser og venn. Vi liker ikke å være annerledes. Vi liker ikke å skille oss ut. Vi er opptatt av hva andre tenker om oss. Det er mange i vår verden som opplever det utrygt å være kristen. Likevel velger de Jesus. Jeg har mye plass i mitt hjerte for Bangladesh. Her kan vi lese om hvordan kristne nord i landet har det: https://www.opendoors.no/nyheter/2021/mars/aatte-familier-frasier-seg-sin-kristne-tro-under-hardt-press 

Be for alle som opplever forfølgelse, spesielt alle dem som har omvendt seg fra en annen tro.
Reflekter over hva det var som gjorde at Peter fornektet Jesus tre ganger.

27.mars – dag 55
Folkemengdens vilje
Luk 23,1-25

Overprestene og de skriftlærde kunne ikke dømme Jesus til døden. Derfor førte de ham til den romerske landshøvdingen Pilatus, så han skulle dømme ham i stedet. Lukas forteller om en feig Pilatus som først sier at han ikke finner skyld hos Jesus, men når han blir presset, er løsningen hans å sende Jesus til Kong Herodes. Da slipper han å dømme Jesus. Pilatus tror han har sluppet billig unna.

Herodes er glad for å få se Jesus. Han hadde kanskje håpet på å få se et mirakel med egne øyne. Herodes kommer med mange spørsmål, men Jesus svarer ham ikke. Jeg ser for meg at Jesus er stille, Herodes blir mer og mer frustrert siden Jesus ikke sier noe. Samtidig hagler det inn med anklager fra overprestene og de skriftlærde. Det ender med at «Herodes viste ham forakt og hånte ham sammen med soldatene sine.» (v.11).

Pilatus slipper ikke så billig unna som han først tror. Jesus blir sendt tilbake til ham. Han prøver å overtale folkemengden til at han skal piske Jesus, og så løslate ham. Men folket ønsker ikke det. Pilatus bøyer seg for folkets vilje. Jesus blir dømt til døden.

Be Gud vise deg hva Jesus har gjort for oss i påsken.
Tenk: Hvorfor tror du ikke Jesus sa noe?

28.mars – dag 56
Nåde
Luk 23,26-43

Jesus er på vei til Golgata, der han skal bli korsfestet. Vi leser at mange kvinner gråter for det som skal skje. Men hvor er disiplene? Jeg tror de var kjemperedde, og hadde gjemt seg.

Jesus døde, og mange så på, men de ante ikke hva de var vitne til. Jesus døde for alle mennesker – så vi kan være med Gud for alltid. Det var én person som fikk merke dette på en veldig spesiell måte denne dagen. Det var røveren som hang på korset ved siden av Jesus. Han sa: «Jesus, husk på meg når du kommer i ditt rike!» Jesus svarte: «Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i paradis.» Denne røveren hadde ikke gjort seg fortjent til noe – men han fikk være med Jesus til himmelen. Vi kan ikke gjøre oss fortjent til himmelen. Vi kan bare ta imot det Jesus gjorde for oss. Det kalles nåde.

Tenk: Hvilke følelser gir denne teksten deg?

29.mars – dag 57
Veien til Gud er åpen
Luk 23,44-56

Det innerste rommet i tempelet het «Det aller helligste». Her kunne man møte Gud. Men inn dit kunne ingen andre enn øverstepresten gå, og han gikk bare inn én gang i året og ofret for folkets synder.

Da Jesus døde, revnet forhenget inn til Det aller helligste i templet. Det sies at det var 9 cm tykt og lagd av vevd stoff. Det var store krefter som skulle til for at det skulle revne i to fra øverst til nederst!

Hva betyr det at forhenget revnet da Jesus døde? Veien ble åpnet inn til det aller helligste – inn til Gud. Da Jesus døde, åpnet han veien til Gud for oss. Alle som vil, kan komme til Gud. Alt vi trenger å gjøre er å tro på Jesus. Ved tro er korsets seier vår seier.

Be Takk Jesus for at han døde for våre synder, så vi kan være med Gud for alltid.

30.mars – dag 58
En kjærlighetshistorie
Luk 24,1-12

Vi leste i kap. 23 at da Jesus døde gikk kvinnene hjem for å lage velduftende oljer og salver. De kunne ikke gjøre noe på sabbaten (helligdagen), men så fort det ble dagslys var de på vei for å salve Jesu kropp. Det gikk ikke etter planen! Ingenting denne morgenen gikk etter planen. I stedet for å møte døden, møter de engler og en beskjed om at Jesus har stått opp!

Det var kvinnene som fikk gå med verdenshistoriens viktigste beskjed! Det var vanskelig å tro at han var blitt levende, men de var flere som fortalte det samme. Jesus var oppstått, slik han hadde sagt. Graven kunne ikke holde ham. Han seiret over dødens makt. Dette gir oss et evig håp. Vi kan klamre oss til håpet i møte med døden.

Tracy skriver at noe av det sterkeste hun gjør som prest i en begravelse er å stå ved siden av en grav etter kisten er blitt senket, og lese denne bibelteksten høyt: «Vår Herre Jesus Kristus sier: Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.» Joh. 11.25.

Jesus er vårt håp. Når vi feirer påske, blir vi minnet på hvor høyt elsket vi er.

Tenk: Hva tror du kvinnene tenkte da de kom til graven og den var tom?
Be: Takke Jesus for at han vant over døden. Eller hør på denne sangen: Graven Er Tom – YouTube

31.mars – dag 59
Jesus går sammen med oss
Luk 24,13-35

Disiplene som gikk til Emmaus trodde de var alene. De trodde aldri mer de skulle få snakke med Jesus. De trodde de var alene med alt det som var vanskelig. De skjønte ikke at det var Jesus som slo følge, og som gikk sammen med dem. Sånn kan vi også føle det. Vi kan jo ikke se Jesus med øynene våre. Som regel merker vi ikke at han er der. Men selv om vi ikke ser ham, så går han ved siden av oss. Når vi er lei oss, kan vi fortelle Jesus akkurat hvordan vi har det. Og når vi har det veldig morsomt kan vi takke Jesus for at vi har fått gleden. Vi kan snakke med Jesus om alt.

Jesus kan også snakke til oss. Det kan være gjennom noe vi leser i Bibelen. Det kan være gjennom musikk eller et bilde. Det kan være gjennom naturen. Eller det kan være i stillheten. Jesus kan gi oss en tanke.

Be: Her er en sang som heter «Jesusminuttet». Det går an å høre på den og være stille ett minutt. Vi kan bruke det minuttet sammen med Jesus. Det kan vi bruke til å snakke med Jesus, bare være stille, prøve å høre etter om Jesus sier noe til oss, eller tenke på hvor glad Jesus er i oss. Her er teksten på sangen – Det er en bønn:

 

Jesus, du vil alltid være hos meg
Nå vil også jeg lytte til deg
Sette meg ned og puste
Være stille, finne ro
Takk at du er her
Rundt meg og i meg
Nå vil jeg gi deg
Jesusminuttet
(Sangen er laget av Søndagsskolen Norge)

1.april – dag 60
Tilbe alltid
Luk 24,36-53

I 60 dager har vi lest Lukasevangeliet, og nå er vi her. Her begynner våre historier. Disiplene fikk et oppdrag om å fortelle andre om Jesus, og det oppdraget er gitt til oss også. Det er ganske kult å tenke på at vi har fått høre om Jesus fordi disiplene fortalte om Jesus til noen som fortalte videre til noen som fortalte videre…. Og slik har folk fortalt videre om Jesus, helt til vi fikk høre om ham!

Det står at når Jesus drar til himmelen, faller disiplene på kne og tilber ham.

Tracy skriver: Jeg lærte noe for mange år siden som jeg ennå praktiserer. Når jeg er lei meg – tilbe. Når det er vanskelig – tilbe. Når jeg møter det ukjente – tilbe. Når jeg søker Gud – tilbe. Når jeg ikke har lyst – tilbe likevel. Når jeg føler at alt er fantastisk og går godt – tilbe. Når jeg er takknemlig – tilbe.  Tilbedelse kan flytte fokuset mitt fra meg selv og alt som skjer meg, til Gud og hans kjærlighet og omsorg for meg. Tilbedelse har en utrolig stor kraft i seg. Kraft nok til å flytte fjell. Dette handler ikke om mine eller dine følelser, nei det handler om Han som elsker oss og er for oss uansett hva som måtte komme.

For meg kan tilbedelse være et spontant utrop eller en bevisst handling, men jeg vet at uten den som en stor del av mitt liv ville ikke jeg være den samme. Om du ikke tar med deg noe annet fra disse 60 dagene, ta med deg dette, tilbedelse er nøkkelen til livet. Jesus er verdig all tilbedelse og lovprisning.

Be: Har du noe å takke Gud for? Takk ham for det!