Bibelutstilling

Bibelutstillingen 17. februar 2019

Her er noen oppdateringer fra bibelutstillingen vår.

– Hvem har Tanangers eldste Bibel og hvor gammel er den?
– Hvor mange ulike Bibler klarer vi å få samlet sammen til utstillingen?

Eldste Bibel ble en dansk Bibel fra 1787. Eier: Egil Revheim.
Andre gamle bibler vi fikk inn var:
Norsk bibel fra 1865, eier: Jon Georg Sundvoll
Norsk bibel fra 1866, eier: Trygve Weibell
Norsk bibel fra 1868, eier: Jon Georg Sundvoll
Norsk bibel fra 1868, eier: Inger Marie Meling
Norsk bibel fra 1868, eier: Trude Maren Eidem Mo
Norsk bibel fra 1876,  eier: Knut og Gro Myklebust

2019-02-17 11:00:00 2019-02-17 14:00:00 Europe/Oslo Bibelutstilling

Bibelutstillingen 17. februar 2019 Her er noen oppdateringer fra bibelutstillingen vår. – Hvem har Tanangers eldste Bibel og hvor gammel er den? – Hvor mange ulike Bibler klarer vi å få samlet sammen til utstillingen? Det var utgangspunktet for utstillingen. Responsen fra publikum var svært stor, mange kom med bidrag, og enkelte kom med mange skatter. Vår intensjon var å peke på Bibelens betydning i geografi og historie, og det gjenspeilte utstillingen på en god måte. Vi fikk inn over 110 bibler, og rundt 90 testamenter og bibeldeler, så totalt rundt 200 bøker. Aldersspredningen var på 386 år og vi fikk inn bibelord på over 30 språk! Her er noen glimt fra utstillingen. Bildene er gjengitt med tillatelse fra Solabladet. Eldste Bibel ble en dansk Bibel fra 1787. Eier: Egil Revheim. Trygve og Marie Weibell eier et eksemplar fra første opplag av norske bibler, trykket i Norge. Den er trykket i Christiania i 1834. Andre gamle bibler vi fikk inn var: Norsk bibel fra 1865, eier: Jon Georg Sundvoll Norsk bibel fra 1866, eier: Trygve Weibell Norsk bibel fra 1868, eier: Jon Georg Sundvoll Norsk bibel fra 1868, eier: Inger Marie Meling Norsk bibel fra 1868, eier: Trude Maren Eidem Mo Norsk bibel fra 1876,  eier: Knut og Gro Myklebust Bak hver Bibel, skjuler det seg en historie, noen av dem er sterke og vitner om mennesker som har ofret mye for å gi Guds ord videre,  noen som misjonærer i Kina på begynnelsen av 1900-tallet, eller som smuglere av bibeldeler til Sovjetunionen mens jernteppet fortsatt lå tungt over Europa. Eldste Bibeldel var et ark fra Christian 4. bibel fra 1633, mens eldste hele bok var en dansk liten bok, «Tolf aandelige Betænkninger» av Philip Kegel, trykket i 1669. Den eies av Tone Randulff Stein. Vi fikk inn Bibler på mange språk, og hver bok ble flagget med et representativt flagg og påskrift om språk og årstall. Vi fikk inn Bibler og/eller bibeldeler fra: Uganda, Egypt, England, Russland, Latvia, Japan, Tanzania, Island, Sverige, Norge, Danmark,  USA, Italia, Indonesia, Frankrike, Tyskland, Romania, Bulgaria, på thai, gassisk, arabisk, hebraisk, gresk, latin, urdu, hindi, tamil, grønlandsk, amharisk,  farsi, mandarin. En stor takk til alle som lånte sine bibler og bibeldeler til utstillingen. Spesielt takk til Jon Georg Sundvoll som lånte oss 71 elementer fra sin samling. Takk også til Kate Skarstad for hjelp med arrangementet og for å designe utstillingen på en flott måte.

Tananger kirke, Risavika havnering 100, Tananger Tananger menighet